Det virker kanskje enkelt og rett frem? For mange vil nok catering assosieres som et samlet begrep, hvor begrepet rommer et team med kokker som produserer kulinariske retter. Og ja, det stemmer. Men det er mer til emnet enn bare dette.

Catering trening var tidligere rettet mot kvinner, men etter andre verdenskrig utviklet det seg en voksende servicenæring og mange flere cateringtjenester spredte seg til hele verden. For en bransje som en gang var dominert av staselige middager for konger og dronninger, har catering alternativene kommet langt for å inkludere mer populær mat og alternative valg som veganske, vegetariske og skreddersydde cateringtjenester.

catering
Catering

Hvordan fungerer catering?

Catering er ganske enkelt, selv om det krever litt mer planlegging enn å bestille en pizza. 

Hvis du er vertskap for, eller organiserer en «funksjon»: kontor fest, julebord, kontor lunsj, team lunsj eller team event, ønsker du kanskje å møte dine gjesters preferanser og forventninger av mat, dette ofte i samsvar med et budsjettet.

Det du gjør da er å kontakte et catering selskap og presentere behovene dine sammen med budsjettet ditt. Her er det selvfølgelig lurt å ha planlagt litt på forhånd, slik at prosessen kan gå knirkefritt.

Det er tre typer av av cateringtjenester:

  1. Leveranse catering
  2. Restaurant catering
  3. Privat full-service catering

1. Leveranse catering

Denne typen event catering kommer ofte i form av en food truck eller en levering tjeneste. Dette kan være som Macro Box, Lunsjkasse etc. Altså tjenester som tilbyr levering hjem eller til din arbeidsplass.

Denne versjonen er ofte rimeligere og krever mindre involvering. Prosessen er mer eller mindre basert på kundenes behov for tilpasning og slike tjenester krever ikke så mange involverte.

2. Restaurant catering

Denne formen for catering er å fungere som mellommann mellom kjøkkenpersonalet og klienten når du planlegger et internt arrangement. Deres ansvarsområder inkluderer: menydesign og klargjøring, oppsett av bord, bankettarrangement, levering av dekorasjoner, samt arrangering av bemanning etter behov. 

3. Privat full-service catering

Alle private cateringbedrifter er uavhengige og drevet selvstendig.

Epil Catering er stolt av å være et lokalt, familieeid og drevet, fullservicebyrå. 

Privat catering blir ofte leid inn til forretnings- og personlige merkedager, bursdagsfest, bryllupsmottagelse, firmafest, bar og mange andre arrangementer. 

Denne typen catering er ofte ansvarlig for alle aspekter av arrangementplanleggingen. Dette inkluderer (men er ikke begrenset til): meny utforming og -forberedelse, matlaging og presentasjon av kjøkken, utleie av tallerkener og servise, og arrangere passende bemanning før arrangement, arrangement og opprydding.

Les også: hvordan lage en god nyttårsfest

Som et fullservice serviceselskap, jobber Epil Catering hardt for å utføre den unike visjonen for hver enkelt av våre kunder. Sammen skreddersyr vi alt fra menyer til budsjetter, dekor til cocktailliste og mye mer. Vi tar sikte på å tilfredsstille alle sansene – syn, lyd, berøring, smak, lukt. Kontinuitet er nøkkelen til å skape den perfekte stemningen.

Nå som du vet hva skiller de forskjellige tjenestene, bør du også vite at et seriøst cateringselskap skal kunne tilpasse seg raskt, siden både kundens behov og hendelsesforandringer ofte er i stadig endring. 

Gjennom alle arrangementer spiller cateringteamet en viktig rolle i den sømløse gjennomføringen av opplevelsen, også ettersom de står for det det primære opprydningsarbeidet.

Et profesjonelt cateringteam vil hente alle skitne tallerkener, ubetjente drinker, feie opp knust glass og vaske stedet på slutten av festen. Dette for å sikre at arrangementet er trygt og at det ser feilfritt ut til enhver tid. 

Bak kulissene

Så hva gjør et cateringfirma bak kulissene? Fra det første klient møtet til den store dagen, involverer catering mye planlegging, forberedelser, samarbeid, kreativitet og fleksibilitet.

Fra konseptet, til det siste glasset, jobber et cateringselskapet tett med sin klient for å tilpasse alt fra forrett-meny, barmeny, middagsmeny og menyer til dessert, kaffe. Dette inkluderer diskusjon av bemanning, planlegging, presentasjon, kontraktsmessige forventninger til kunden.

Et cateringfirma kan også hjelpe kunden med å reservere utleie for et arrangement. Dette inkluderer f.eks: duker, cocktail- / gave- / kakebord, stoler, servise, barglass, varmeovner osv. osv.

Når alle detaljer er avtalt, vil cateringfirmaet utarbeide en kontrakt for gjennomgang. Ikke vær redd for å stille spørsmål og forhandle. Ingen kontrakt, vel, da ville jeg nok sett etter andre seriøse selskap.

Et profesjonelt cateringfirma vil være gjennomsiktig med kostnadene sine og forklare kundene hvorfor de tok beslutningene de gjorde, for eksempel å ansette X antall servitører eller velge en vin fremfor en annen.

Etter et fullført arrangementet vil catering teamet oftest være de som har ansvar for å ta seg av opprydningen og forlate lokalet i god stand.

Hva er den beste delen med alle alternative i dag?
Vel, cateringselskapene kommer med en mye lavere prislapp enn de siste årene. Med alle alternativene på fingerspissene kan du finne rimelig catering som vil gjøre enhver CFO lykkelig (og ikke sulten).