Bruk tiden du har alene. Senk skuldrene. Slapp av og pust ut.
Sånn, der har du det.

Nå har du faktisk lært deg nøkkelfunksjonene i Slow Food Movement USA manifesto.“Vi er slaver av tidsklemma og alle går dukken for det snikende viruset: Fast Life, som penetrerer vanene våre og gjennomsyrer alle deler av livet vårt, og gjør fast food til det eneste alternativet.” – Slow Food Manifesto

Bestille catering eller ferdigmat, VS. det å lage hjemmelaget
det moderne dilemmaet ved bestilling: fast food vs slow food

Rett på døren

I følge en eldre artikkel skrevet av Nancy Folbre, professor i økonomi hos NYTimes, har gjennomsnittstiden på matlaging sunket med hele 30 minutter mellom 1965 og 2008.

Hun forteller også at bestilling av mat har økt med hele 49% i 2011. For fem år siden var dette kanskje en liten shocker, men ikke i dag.

Hvis vi tar en titt på USA som et eksempel som er med på å prege matkulturen i Norge, har quick service restaurant industrien ( aka fast food industrien) i U.S alene sagt å ha en totalverdi på US $255 billions i 2018. Dette skjer også i Norge og fast food er en ny mat norm.

Ett nytt skifte i matveien

Hva om mat kom raskt og i tide, uansett når vi bestilte eller cateret til kontoret, men var laget etter det amerikanerne kaller slow food movement ( hjemmelaget mat av gode råvarer)?

La oss først og fremst se på forskjellen mellom hurtigmat og og “vanlig mat” for så å se på det moderne dilemmaet ved bestilling.

Fast Food og Slow Food: hva er forskjellen?

For de aller fleste er fast food blitt et innarbeidet og velkjent ord i vokabularet til oss nordmenn, uheldigvis, uheldigvis. Faktisk har forbruket av fast food økt med 60% fra 2004 til 2018.

De største merkene som troner lommeboka er McDonalds, SubWay, Peppes Pizza, Burger King, Starbucks of Domino’s, uansett, du forstår poenget.

Fast Food er masseprodusert mat utviklet til å være effektiv og tidsbesparende i alle ledd av leveransen. Også når det gjelder konsumeringen og ofte relatert til drive thrus, levering og take-out.

Det er billig og enkelt, men kanskje ikke det beste for deg, eller planeten. Fast food er synonymt med volume, fart og pris, ikke nødvendigvis kvalitet.

Og du har nok tenkt riktig, slow food er det motsatte av fast food.

Slow food bevegelsen  startet i 1980 i Italia som en reaksjon til hurtigmat og fast life trenden som det representerte. Vanlig, god mat ( slow food) handler om “mat som er sunn, ren og gjør godt for alle.” Vi kan se enda dypere i meningen av normal kost:

Det er kanskje viktigere enn du tror å være litt mer kritisk til å vite hvor maten din kommer fra, og hvordan den faktisk endte opp på tallerken din. 

Slow food bevegelsen, derav organisk mat, ren mat etc. inkluderer alt fra disse konseptene helt frem til meatless mondays og planting av trær og kjøp fra lokale bønder.

“Slow food mener at vi alle har en mulighet til å påvirke retningen vi mennesker lever ved å søke informasjon og ta ansvarsfulle besluttinger” – Keith Gotcliffe og Lloyd Ellman, Slow Fish 101.

Det moderne dilemmaet ved bestilling av mat

Hvis jeg ser tilbake på da jeg var liten fantes det bare en neve med noen lokale kinesiske restauranter som leverte mat hjem, dette sammen med noen fast-food kjeder som McDonalds, Burger King og Peppes.

Hvis du ikke ville støtte disse kjedene, så bestilte du ikke – så enkelt var det. Forbrukermakten lå alltid der, men noen ganger, så kom nøden i forkjøpet og sulten talte.

Heldigvis har også trenden av levering av mat gitt oss forbrukere flere valg. Mer forbrukskraft!

I dag kan forbrukere som deg og meg bestille mat online rett til døren eller kontoret fra lokale restauranter eller fra cateringfirmaer (Epil Catering) hvor du kan velge bedre alternativer enn en hamburger.

Dagene hvor du kun hadde valget mellom tette blodårer eller enda tettere årer er forbi, og det finnes sunne og bærekraftige alternativer – god bestilling!